Door

Anne-Fleur van der Heiden

Maanvis

M

           ijn opa heeft liever maanvissen dan een vrouw. In de woonkamer staat een groot aquarium en erboven hangt een schilderij van de zee. In het aquarium moeten veel planten aanwezig zijn en hout om onder te kunnen schuilen. Gevaar komt altijd van boven als je het niet verwacht.

Mijn opa vindt het niet erg om maanvisvrouwen in huis te hebben. Als het vrouwtje een geslachtspapil krijgt is ze klaar om te paren. In het aquarium is er gepaard. Het werd een hongerdood van vierhonderd jonge maantjes. Mijn opa wist niet hoe hij de eitjes van kreeftjes uit moest broeden om de jongeren te kunnen voeden. De kat met één oog heeft ze als avondmaal gekregen.

Bij stress trekken de kleuren van de maanvis weg. De kleurintensiteit van de maanvis wisselt met zijn stemming. De maanvissen zijn bij mijn opa erg op hun gemak. Mijn opa is nu ‘The Godfather of the Moonfish’. Een tweede leg “van topkwaliteit”, volgens aquariumvereniging ‘De Natuur in Huis’. Mijn opa kan ze verkopen voor één euro per stuk aan de Partij voor de Dieren.
Ergens loopt een vrouw rond die een erfenis mist.

Leave a Reply