Schuld

Door

Anne-Fleur van der Heiden

S

      inds september 2016 ben ik redacteur van De Optimist, een online, cultureel magazine voor literatuur, beeld en kunst. Een super fijne en leerzame redactie-omgeving met collega’s die o.a. voor De Volkskrant, Wintertuin en Het Literatuurhuis werken. Naast dat De Optimist kopij leest, selecteert en redigeert, organiseren we ook verschillende evenementen. Denk aan toplpcaties als Lowlands, De Balie en Tilt. Voor 30 maart aanstaande sta ik aan het roer van de organisatie voor een nieuw evenement – komt die Hotelschool toch nog van pas: een samenwerking met culuur- en debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Een poëzieavond in de Boekenweek met het thema Schuld dat ook gerelateerd is aan het thema van de Boekenweek (Verbonden Vruchten).

Onder bezielende leiding van Jerry Hormone, de engelman hemzelve, worden we meegenomen: wat is schuld en wie bepaalt dat? En wat moeten we ermee? We willen gezond blijven, maar eten chocola; we weten dat verdriet gevoeld moet worden, maar drinken liever nog een wijntje en flirten met de buurman; je ING-rekening heeft de hoogste spaarrente maar juist die bank sponsort de Dakota Pipeline; je moeder is zo gebeld maar ja…er is ook Netflix. En wat doe je als je teveel wisselgeld terug krijgt? Stem jij eigenlijk wel? Eet je vlees? Douche je heet en lang? Bel je die scharrel nog terug om te vertellen dat het ‘m niet wordt? Verzuim je het succes van je concurrentie op social media te liken en verspreid jij toch ook die ene roddel waarvan je niet helemaal zeker weet of die waar is? En wat dacht je van dat dolfijntje dat op het strand aan oververhitting overleed omdat toeristen allemaal een selfie wilden nemen met het beestje, maar hem vervolgens zonder zorgen achterlieten? Kortom hoe staat het met ons geweten?

De avond zal gevuld worden met voordrachten van niemand minder dan NK-Poetry Slam winnares Else Kemps, Anneke Claus, Elten Kiene, Erza Hakze en Nikki Dekker. Al dit prachtigs zal door Gemma Pauwels live en wervelend geïllustreerd worden.

Leave a Reply